Trygghetslarm
Ett trygghetslarm är till för dig som känner dig otrygg i hemmet och vill ha möjlighet att kalla på hjälp om något skulle hända dig.
Ansök om särskilt boende, hemtjänst, matdistribution, trygghetslarm med mera
Ansök om särskilt boende, hemtjänst, matdistribution, trygghetslarm med mera
Logga in i digital tjänst för vård- och omsorgsinsatser
Trygghetslarmet bär du på dig som en klocka eller som ett halsband. När du trycker på larmknappen får du kontakt och kan prata med personalen på larmcentralen. Om det behövs så kontaktar de sedan hemtjänstpersonalen som kommer och hjälper dig.
Om ni är flera i samma hushåll som behöver ett trygghetslarm ska ni göra varsin ansökan.
Det är bra om du alltid har larmknappen på dig, även när du duschar eller sover. Trygghetslarmet kan användas dygnet runt, men det fungerar bara när du är i din bostad.
För att hemtjänstpersonalen ska kunna komma in till dig när du har larmat behöver de en nyckel till din bostad. Nyckeln förvaras i en nyckelgömma som monterats på din ytterdörr.
Växjö kommun använder digitala trygghetslarm, vilket innebär att du inte behöver ha en fast telefon. Larmets huvudenhet kopplas i ditt eluttag och ibland även i stadsnätet (Wexnet) om sådant uttag finns.
Avgifter
Du betalar en avgift för trygghetslarm. Hur stor avgiften blir beror på inkomst.
För att vi ska kunna räkna ut hur mycket du ska betala i avgift får du lämna in en inkomstuppgift på en blankett eller via vår digitala tjänst om du är har aktiverat den.
Du får ett beslut som talar om vad din avgift blir. Beslutet kan överklagas.
Omsorgsförvaltningens avgiftshandläggare kan lämna information om avgifter och hur du fyller i den dititala tjänsten eller blanketten. De nås via Växjö kommuns kontaktcenter, telefon 0470-410 00.
Ansökan
Du ansöker om trygghetslarm via vår digitala tjänst eller på vår ansökningsblankett. Observera att du även kan ansöka om andra insatser, till exempel hemtjänst, i digitala tjänst.
När larmet inte längre behövs
Om du inte behöver larmet längre ska du ta kontakt med handläggaren. Du får inte låta någon annan ta över ditt larm.